Cold Response 2016

Annethvert år holdes det en stor vinterøvelse i Norge, og de siste 15-10 årene har de hovedsaklig blitt holdt i Troms og nord i Nordland, men i februar til mars i 2016 skal øvelsen holdes i Nord-Trøndelag hovedsaklig i Steinkjer og Namdalen, men Værnes Flystasjon vil også være en svært viktig brikke logistikkmessig og kapasitetsmessig. Det skal komme 15.000 soldater og militært personell, og ikke minst mye militært utstyr. Mye utstyr kommer på båt, men mye kommer med med fly sammen med alt personell. Da vil Værnes Flystasjon, samt Ørland Hovedflystasjon være viktig. Vi kan forvente oss stor aktivitet av både charterflyselskaper, militære og sivile transportfly og militære fly og helikoptre.

15.000 soldater

I tillegg til Norge og Sverige, har blant andre Finland, Danmark, USA, Storbritannia, Nederland, Tyskland, Frankrike og Canada meldt inn sine bidrag til øvelsen. Totalt vil opp mot 15.000 soldater øve krig i Nord-Trøndelag i mars 2016.

– Mens selve øvelsen i 2014 foregikk i Nord-Norge, vil den i 2016 skje fra 1. til 9. mars i området fra Steinkjer til midt i Namdalen. Men allerede fra begynnelsen av februar til langt ut i mars vil det multinasjonale militære nærværet merkes i Nord-Trøndelag, sier oberst og sjef for Trøndelag Heimevernsdistrikt (HV-12), Ebbe Deraas til Trønder-Avisa. – Les alt hos: Trønderavisa

Værnes blir helikopterbasen

Værnes Flystasjon blir base for helikoptre under øvelsen, og det ventes at US Marine Corps vil komme med sine Bell AH-1W SuperCobra og Sikorsky CH-53 Sea Stallion. Øvrige nasjoner som er varslet skal ha base på Værnes Flyastasjon er Nederland, Tyskland, Sverige, USA og Norge.

Liste over fly og helikopter med base på Værnes flystasjon under CR16

Andre militære fly og helikoptre som besøkte Værnes flystasjon under øvelsen

Charterfly som fraktet soldater til og fra øvelsen

US Marine Corps Bell AH-1W SuperCobra

Foto: Seigo Takamatsu

US Marine Corps CH-53E Super Stallion

Foto: Erlend Karlsen

NATO Boeing C-17 Globemaster III

Foto: Erlend Karlsen