Nye regler gjennom EØS; Økt risiko med utenlandske helikopterselskaper

Fra og med i vinter innføres det gjennom EØS-avtalen Norge har med den Europeiske Unionen, nye regler for Offshore-helikoptertrafikk på norsk sokkel, men helt utenfor norsk kontroll. Oljebransjen frykter at dette kommer til å gå på sikkerheten løs, når nye aktører fra Øst- og Sør-Europa uten kunnskap og erfaring med Nordsjøen slipper til. Det norske helikopterselskapet CHC Helikopter Service har sakt at dette kan føre til at de må flagge ut sin norske virksomhet for å kunne kunne konkurrere på norske sokkel i fremtiden.

– Å få nye helikopteroperatører inn i dette markedet, som ikke har samme erfaring og kunnskap som dagens norske operatører, kan medføre en økt risiko for flysikkerheten, heter det i et notat til Samferdselsdepartementet fra Luftfartstilsynet. Ifølge Dagens Næringsliv stiller tilsynet spørsmål ved kvaliteten på fremtidig tilsyn av helikopterselskaper fra utlandet, når reglene fra EU-tilsynet EASA innføres i vinter.

Leder Leif Sande i fagforeningen Industri Energi sier tilstanden kan bli ute av kontroll for norske myndigheter. Han er engasjert i sikkerhetskulturen etter Turøy-ulykken og mener flere aktører skaper økt risiko for ulykker. Han er spesielt bekymret for nye aktører fra Øst- og Sør-Europa.

– Dette er land hvor myndighetene mangler kunnskap om offshoretrafikken i Nordsjøen, sier han. Avdelingsdirektør Jan Petter Steinland i Luftfartstilsynet sier at det er en oppfølging av utenlandske aktører i Norge.

Samferdselsdepartementet, som har bestilt en utredning av det nye lovverket, ønsker ikke å kommentere saken så lenge utredningen pågår.

Kilde: hegnar.no

Bristow Norway Skiorsky S-92

Foto: Erlend Karlsen

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s