Værnes Garnison kan bli stor igjen!

I dag, torsdag den 1. oktober ble det fagmilitære rådet lagt frem til forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide, fra forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

To alternativer
Forsvarssjefen legger frem to alternativer, en anbefalt struktur med økte budsjettrammer, og et alternativ dersom dagens budsjettnivå videreføres.

Værnes Garnison i fremtiden
For garnisonen og den militære basen på Værnes vil det fagmilitære rådets anbefalinger gjøre at det i årene som kommer bli sterk økning på Værnes. Rådet legger opp til to mulige løsninger, for Heimevernets del vil det ved både videreføring av dagens forsvarsbudsjett eller ved en økning bli foreslått at  Heimevernets Skole- og Kompetansesenter (HVSKS) lagt ned på Dombås, og flyttet til Værnes. Heimevernets befalskole (HVBS) i Porsanger, som administreres av HVSKS på Dombås, foreslås også flyttet til Værnes. Dette skal da skje i perioden 2017-2020.

Rådet legger opp til at det ved både videreføring eller økning i forsvarsbudsjettet, vil Luftforsvarets befalskole og skolesenter ved Kjevik bli lagt ned og flyttet til Værnes Garnison. Dette skal skje i tidsrommet 2021-2028, men det vil skje med utfasingen av F-16 så det vil nok være rundt 2020-2021.

Kjevik blir anbefalt nedlagt i sammenheng med utfasinga av kampflyene F-16. Den flytekniske utdanninga må forandres for å bli tilpasset F-35. Den blir anbefalt lagt til Værnes Garnison eller Trondheimsregionen i nærheten av F-35-flyene som vil ha hovedbase på Ørland, sa Bruun-Hansen på pressekonferansen.

Det fagmilitære rådet presenterte at ved en videreføring av forsvarsbudsjett ville det være nødvendig å legge ned KNM Harald Haarfagre, også kalt Madla-leiren. På Madla-leiren utenfor Stavanger finner man Sjøforsvarets befals- og rekruttskole, samt Luftforsvarets rekruttskole som i dag er underlagt sjøforsvarets rekruttskole. Skulle Madla-leiren bli lagt ned, vil Sjøforsvarets befals- og rekruttskole bli flytta til Sjøforsvarets marinebase på Håkonsvern utenfor Bergen, mens Luftforsvaret ville overtatt hele ansvaret for deres rekruttskole og bli lokalisert på Værnes Garnison. Mens ved et økt forsvarsbudsjett vil det være mulig å opprettholde aktiviteten på Madla, og befals- og rekruttskolene vil bli opprettholdt som i dag.

Hvis dagens forsvarsbudsjett blir videreført foreslår rådet at Heimevernets rekruttskole flyttes og det opprettes felles rekruttskole for Heimevernet og Luftforsvart på Værnes Garnison i tidsrommet 2017-2021.

F-35 på Værnes?
Ved en nedleggelse av Kjevik befals og skolesenter, vil det medføre at linjen der Luftforsvaret i dag utdanner sine nye flymekanikere vil bli flytta til Værnes Garnison. Det vil medføre at det fra en tid til annen vil ankomme F-35 til Værnes Flystasjon for bruk under utdanningen, slik F-16 brukes under utdanningen ved Kjevik skolesenter.

Her er et bilde fra da Flyskolen holdt til på Værnes Flystasjon Foto: Kjell Arild Skogan Bersås

Her er et bilde fra da Flyskolen holdt til på Værnes Flystasjon Foto: Kjell Arild Skogan Bersås

Foto: Bjørn Fuldseth

Foto: Bjørn Fuldseth

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s