Det må satses på stamrutenettet i Trøndelag

I dag den 27. april, vedtok fylkestingene i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag og slå seg samme til et fylke, dette skal etter planen skje fra 1. januar 2018. Dette vil nå sendes til stortinget for godkjennelse.

ENVASPOTTER mener.

Sammen med søknaden til stortinget om å få lov til å slå sammen Trøndelagsfylkene til et Stor-Trøndelag, bør også krav følge med. Trøndelagsregionen vil bli en stor region, med et areal på tilsammen 41 200 kvadratkilometer og omlag 445 000 innbyggere. Dette vil føre til at man i de ytterste delene av det nye fylket ville måtte reise i minst 2-3 timer for å kunne komme seg til fylkeshovedstaden. Trønder-, Meråker- og Rørosbanen er en av de tingene som det må bevilges penger til, her må det settes fart på elektrifiseringen slik at man kan får økt antall avganger fra distriktet og mellom de større tettstedene og byene i den nye regionen. Samtidig må man legge til rette for at man kan ta fly fra ytterkantene i det nye fylket inn til Trondheim lufthavn Værnes, derfra vil man innen en time kunne ta toget inn til den nye fylkeshovedstaden, om den blir på Steinkjer, Stjørdal eller Trondheim. I dag har Namsos flyforbindelse med Rørvik og Værnes. Rørvik med Namsos og Værnes, mens man fra Røros  har flyforbindelse med Oslo. Alle disse tre kortbaneflyplassene med nevnte ruter, er såkalte FOT-ruter som får støtte fra staten. Sist så har man Ørland som har rute til Oslo operert av Air Norway med støtte fra Ørland kommune. Men man bør ikke glemme Oppdal som har flyplass og ligger sør-vestre del av Sør-Trøndelag, her har man ingen flytilbud i dag.

Dagens regjering har siden de overtok jobbet hardt for å slå sammen fylker til større regioner, og lovnadene og gulrøttene har det ikke stått på, men hva gulrøttene faktisk er, det har man hittil ikke fått vite. Derfor bør den nye Trøndelagsregionen gå framå sette en standard, her bør et krav være flyforbindelser innad i den nye regionen, Røros, Ørland og Oppdal må få fast flyforbindelse med Værnes, og man bør se på om man bør åpne nye flyruter mellom kortbaneflyplassene innad i regionen utenom Værnes også. Dette vil kunne gjøre Trøndelagsregionen til en region der man kan komme seg fra ytterkanten i sør til ytterkanten i nord på kort tid, dette vil gi store muligheter for turisme og lokalt og regionalt næringsliv, og ikke minst et svært godt reisetilbud for innbyggerne i den nye regionen.

Forslag til rutenett med støtte fra staten, også kalt FOT-ruter:

  • Værnes-Rørvik-Namsos-Værnes/Værnes-Namsos-Rørvik (Flys i dag)
  • Værnes-Ørland-Værnes
  • Værnes-Oppdal-Værnes
  • Værnes-Røros-Værnes
  • Ørland-Oslo*

* I dag flys denne med en liten flymaskin og på oppdrag fra Ørland Kommune, nå som Norges hovedbase for kampflyene legges til Ørland, må det naturlig opprettes en rute med støtte fra staten.

map (5)

Forslag på inter-Trøndelagsruter

Dagens FOT-ruter med støtte fra staten:

map (6)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s