EU-dom truer Estonian Air

EU-kommisjonen kommer i starten av november med en dom i saken mot Estonian Air. De har siden finanskrisen i 2008/2009 mottatt økonomisk støtte fra den Estiske staten tre ganger, med en samlet verdi på 57 millioner euro. EU mener pengestøtten fra den Estiske staten strider mot EUs strenge konkurranseregler, og er derfor ulovlig. Estland er medlem av den Europeiske Unionen, og må derfor holde seg til EUs restriktive konkurranseregler som gjør at statstøtte til nasjonale flyselskaper ikke tolereres hvis det gir flyselskapet en konkurransefordel.

Derfor ligger det an til at Estonian Air må tilbakebetale statstøtten til den Estiske staten, noe som Estonian Air på nåværende tidspunkt ikke har økonomiske muskler til å kunne klare, derfor ligger det an til at en konkurs er eneste mulighet for å kunne betale tilbake de 57 millionene de da vil skylde den Estiske staten.

Vi i ENVASPOTTER har ikke funnet ut når dommen fra EU-kommisjonen kommer, men hvis vi skal se hva andre medier melder så vil den muligens komme allerede neste uke, noe som gjør at en konkurs hos Estonian Air kan være reel innen kort tid. Det medfører også at Trondheim Lufthavn Værnes står uten fast rute til Estlands hovedstad, Tallinn. Men vi vil presisere at det ikke er kommet noen offisiell uttalelse fra flyselskapet selv om saken, og selskapet vil fortsatt operere som vanlig.

Avinor Værnes bekrefter på telefon til ENVASPOTTER at de for bare noen dager siden var i kontakt med Estonian Air, men kunne ikke gjøre noe annet en å krysse fingrene og avvente saken.

Foto: Henrik Josteinsson Myhr

Foto: Henrik Josteinsson Myhr

På grunn av usikkerheten har den Estiske staten derfor opprettet et nytt estisk flyselskap med navnet Nordic Aviation Group. Flyeselskapet skal i samarbeide med det Slovenske flyeskapet Adria Airways, kunne overta etter det i tilfellet blir en konkurs hos Estonian Air.

Når vinterprogrammet startet forrige søndag, åpnet Estonian Air opp rute mellom Örebro og København som blir fløyet av deres CRJ700. Det danske nyhetsiden Check-in.dk melder at ruten mellom København og Örebro nå er sikret ved at Nordic Aviation Group skal overta ruten i tilfellet det skulle bli en konkurs hos Estonian Air. Samme søndag skulle de også starte å fly fra Stockholm Arlanda til Gällivare via Arvidsjaur med deres CRJ900, men trakk seg få dager før åpningen, derfor steppet det svenske regionalselskapet Nextjet inn og tok over ruten, men siden Nextjet ikke hadde nok fly til å fly ruten selv, så de leier nå inn det flyet Estonian Air egentlig skulle bruke på ruten til Gällivare og Arvidsjaur.

Foto: Erlend Karlsen

Foto: Erlend Karlsen

Reklame

2 responses to “EU-dom truer Estonian Air

  1. Tilbaketråkk: Estonian Air konkurs | ENVASPOTTER·

  2. Tilbaketråkk: Estonian Air er konkurs | ENVASPOTTER·

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s